+381 11 22 78 052         +381 61 22 11 091    +381 63 81 07 404       office@aquacentar.rs

japanski vrt


Aqua Centar za Vas projektuje i izvodi radove na formiranju Japanskih i Zen vrtova, koristeći adekvatne sadne materijale i elemente koji pripadaju tom stilu.

Vekovima su japanski vrtlari negovali bašte pune harmonije. Jednostavnost, tajnovitost i detalji su osnovni principi na kojima počiva japanski vrt. Rukovodeći se ovim načelima možemo stvoriti oazu mira i spokoja, mesto idealno za opuštanje od svakodnevnog stresa.

Japanski vrtovi za uzor imaju prirodne pejzaže predstavljene u manjoj razmeri: ukrasno kamenje imitira stene i planine, jezerca i ravne šljunkovite površine zamenjuju jezera i mora, a biljke moraju da se uklapaju po obliku i veličini u takav pejzaž. Autentične japanske bašte su pune simbolizma iz drevnih dana i magije, vizuelna gozba, čujni i taktilni doživljaj.

Raznovrsnost dizajna nam omogućava da ih prilagodimo svakom prostoru bez obzira na površinu, a da pritom ne narušimo osnovne karakteristike. Snažan uticaj Japanske umetnosti i neobično, drugačije viđenje stvari učinili su ove vrtove izuzetno zanimljivim.

Za razliku od evropskog pristupa u dekorisanju bašte, japanski način dizajniranja ne uključuje mnogo cveća nego više pažnje poklanja raznim oblicima kamenja, pri izboru biljaka nije bitna raznolikost boja koliko tekstura lišća. Paprat, ukrasne trave i lisnodekorativne perene (hosta ili bergenija) imaju važnu ulogu.

Uprkos složenosti različitih stilova japanskog vrta osnovni utisak je isti: predstavljaju kultivisan, pažljivo stilizovan prostor.

Elementi japanskog vrta su: ograničen pogled, skriveni kutci, zanimljive teksture, voda, azijske biljke, kamenje, šljunak, paviljoni. Da bi se postigao osećaj tajanstvenosti vrt se dekoriše krivudavim stazama i visokim žbunjem, tako da iza svake okuke vreba iznenađenje, ne izlaže se sve pogledu. Treba se držati asimetričnog rasporeda i neparnog broja (pre svega 3 i 5).

Veoma važnu ulogu u dekorisanju ima voda (fontane, ribnjaci i potoci). Mostići, stazice, figure ili fontane trebale bi da budu izrađene od prirodnog kamena i materijala sa zanimljivim teksturama. Posebno se može ekprimentisati sa teksturama, veličinom i bojama oblutaka na šljunkovitim stazama i u vodenim elementima.

Favoriti za proleće su japanska trešnja, kamelije i japanske azaleje, koje se mogu oblikovati u niske cvetne pejzaže sa brežuljcima. Značajno mesto zauzimaju japanski javor Acer palmatum i crni bor Pinus nigra. Za dekorisanje japanske bašte kamenje je veoma bitno. Kako je svaki kamen pažljivo postavljen na svoje mesto, shvatamo važnost sklada i harmonije u planiranju bašte. Svaki faktor, pozicija, visina i boja je uzet u razmatranje kako bi se stvorilo harmonično okruženje. Svaki pojedinačni element u bašti postaje ključni element u dizajnu.

Lepota je u jednostavnosti!


PRETVORITE VAŠU VIZIJU U STVARNOST,

ZAKAŽITE KONSULTACIJE VEĆ DANAS !


Everris         Osmocote LandscaperPro Pedrollo         Firestone         Hunter