+381 11 22 78 052         +381 61 22 11 091    +381 63 81 07 404       office@aquacentar.rs

Održavanje zelenih površina


Održavanje travnjaka

Kada se radi o održavanju već formiranih travnjaka, bilo da su formirani postavljanjem travnog busena ("rollo travnjaci") ili su formirani setvom na matičnom terenu, njihovo održavanje zahteva slične tretmane kako bi travnjak uvek bio u dobroj kondiciji i kako bi predstavljao ono što zapravo i jeste – osnovu svakog dobro uređenog eksterijera.

Održavanje možemo podeliti u dve grupe :

 • Redovno (zalivanje, košenje, đubrenje) i
 • Povremeno (kultivacija, podsejavanje, suzbijanje korova, aeracija... )

U daljem tekstu ćemo Vas ukratko upoznati sa osnovnim - redovnim "operacijama" koje su neophodne da održite dobar travnjak.

Recept za uvek dobar travnjak:

 • Zalivanje
 • Košenje
 • Prehrana
 • Kultivacija
 • Podsejavanje
 • Suzbijanje korova
 • Aeracija

Zalivanje

Zaliti kako treba, ili bolje ne zalivati!

Travnjake zalivati tako da se obezbedi vlaga za korenov sistem, a ne za vlati trave. To praktično znači da vlaga treba da dopre do dubine od cca. 4 - 5 cm, kako bi biljka (trava) dobila vlagu koja joj je potrebna za zdrav rast i napredovanje. To ujedno znači da čak i u letnjim mesecima nije potrebno zalivati svakodnevno, ukoliko je zalivanje izvedeno pravilno.

Stepen isparavanja i propustnost zemljišta odrediće koliko puta nedeljno je potrebno zalivati i kojom količinom vode po m². U slučaju prekomernog ili nedovoljnog zalivanja, nastaće određeni problemi koji će narušiti pre svega izgled, a samim tim i stanje travnjaka. Zalivanje vršiti u noćnim satima, kada je temperatura vazduha niža, jer su se biljke i zemljište rashladili, a i pritisak vode je viši u odnosu na dnevni režim.

Pravilnim programiranjem sistema za zalivanje, izbeći će se standardne greške koje se obično čine, a to će praktično značiti za Vas:

 • Adekvatno zalivanje
 • Ušteda vremena
 • Ušteda vode
 • Izbegavanje potencijalnih problema

Košenje

Redovno košenje će obezbediti pravilno bokorenje i gustinu travnjaka i pored zalivanja predstavlja najčešću radnju koju treba izvoditi.

Prvo košenje (u slučaju da je travnjak formiran setvom) treba izvesti kada vlati trave dostignu visinu 6 - 8 cm, a košenje vršiti kosilicom sa podesivom visinom otkosa.

Tokom najintezivnijeg rasta potrebno je izvesti i do dva košenja sedmično. Visinu košenja podesiti na srednju visinu od 3 - 4 cm (max. otkos 2/3 visine vlati). U najtoplijem periodu preporučuje se da otkos bude nešto manji (max. 1/2 visine).

Kako vegetacija bude slabila, prorediti broj košenja, a pred kraj vegetacije (kao preipremu za prezimljavanje) smanjiti visinu otkosa na minimum, tj. ostaviti nešto duže vlati trave, kako bi se minimalizovalo smrzavanje korenovog sistema.


Prehrana (đubrenje)

Prehranom obezbeđujemo hranljive sastojke za korenov sistem, a time travnjak bolje napreduje, lepše izgleda i otporniji je na negativne uticaje. Travnjak možemo prehranjivati mineralnim i organskim đubrivima.

Mineralna djubriva (granule) koristiti 3 puta godišnje i to kada su listovi suvi, a odmah potom adekvatno zaliti teren kako bi se granule dobro rastopile. U rano proleće i sredinom leta koristiti granule (kolicina/m2 na deklaraciji proizvodjača) sa većim sadržajem azota, da bi se podspešio rast, a trava dobila zdravu zelenu boju, a na jesen sa manje azota, a više fosfora i kalijuma, kako bi se obezbedila otpornost na smrzavanje i sušenje.

Organskim đubrivom (smeša humusa, peska i gline) jednom godišnje, u proleće ili jesen – izvršiti površinsku (nekorensku) prehranu u max. sloju do 5 mm. Taj sloj će omogućiti stvaranje novih lastara i uz nivelaciju popuniti eventualne praznine.


Kultivacija

Bar jednom godišnje (najbolje u rano proleće), elastičnim grabuljama ili specijalnom alatkom namenjenom za tu radnju, iskultivisati travnjak (podići i pročistiti vlati trave). Na taj način odstraniće se stara, suva i promrzla trava kako bi se omogućio rast mladih izdanaka i poboljšala drenaža. Takođe, na taj način se poboljšava prodor svetlosti i vazduha ka korenovom sistemu. Ujedno se podižu eventualni puzajući korovi koji će tada biti lakše pokošeni.


Podsejavanje

Da se ne bi došlo u situaciju da se nakon nekoliko godina mora kompletno obnoviti travnjak, preporučuje se podsejavanje (u proleće ili u ranu jesen) adekvatnim semenom trave. Na taj način, travnjak će uvek imati nove – mlade izdanke koji će poboljšati kompaktnost busena, a samim tim i manju zagađenost travnjaka korovima.


Suzbijanje korova

Korove delimo na jednogodišnje i visegodišnje. Jednogodišnji korovi se obično javljaju na tek formiranim (setvom) travnjacima i obično se eliminišu košenjem. Višegodišnji korovi se ne mogu eliminisati košenjem, već se za njihovu eliminaciju koriste herbicidi i to tokom letnjih meseci. Prilikom tretiranja travnjaka herbicidima treba biti veoma obazriv da ne bi došlo do uništenja travnjaka.

Za teško uništive korove koriste se specijalna hemijska sredstva ali je najsigurniji i najefikasniji način mehaničko odstranjenje biljke korova sa kompletnim korenovim sistemom (čupanje – ako je to moguće) ili njeno dubinsko odsecanje oštrim nožem. Širokolisni korovi i mahovina su najčešći korovi i predstavljaju i najveći problem. Na njihovu pojavu najčešće utiču: slaba drenaža, nepropusna i tvrdo sabijena zemlja, nedostatak đubriva ili plitak plodonosni sloj zemlje, nisko košenje, hlad… Širokolisne korove je nešto lakše odstraniti hemijskim sredstvima, a pre odstranjivanja mahovine treba otkloniti i uzrok njene pojave, pa tek tada primeniti hemijska sredstva po preporuci stručnjaka. Ono što je takođe potrebno znati je da je neki put isplativije formirati novi travnjak nego se dugo i na kraju bezuspešno boriti za očuvanje starog.


Aeracija

Aeracija predstavlja postupak rastresanja zemljišta kako bi korenov sistem dobio što više atmosferskog vazduha, a ujedno se time poboljšava drenaža terena i stimuliše razvoj korenovog sistema.

Aeraaciju je potrebno izvršiti jednom godišnje i preporučuje se da to bude pred jesenju prihranu terena. Manje površine se mogu tretirati i običnim vilama, a za veće površine se koriste valjci sa šiljcima.

Redovnim održavanjem i primenom nabrojanih postupaka uspećete da zadržite pre svega zdrav, a time i atraktivan travnjak.


PRETVORITE VAŠU VIZIJU U STVARNOST,

ZAKAŽITE KONSULTACIJE VEĆ DANAS !


Everris         Osmocote LandscaperPro Pedrollo         Firestone         Hunter