+381 11 22 78 052         +381 61 22 11 091    +381 63 81 07 404       office@aquacentar.rs

Održavanje vodenih površina

Uputstvo za održavanje vodenih površina


Sve vrste vodenih površina koje Aqua Centar izvodi na terenu su veoma jednostavne i lake za održavanje od strane njihovih vlasnika. Za sve naše klijente ovim putem dajemo kratko uputstvo kako bi izvedeni objekti bili uvek u funkciji i kako bi predstavljali izvor istinskog zadovoljstva.


Održavanje fontana, potoka, jezera i sl. možemo podeliti u dve grupe:

  • Redovno (letnji i zimski režim) i
  • Vanredno (letnji režim).


Redovno održavanje - leti

Dolivanje vode u fontanu (u zavisnosti od isparenja i kapilarnog gubitka) omogućava nesmetan rad instalirane opreme (vodene pumpe i podvodna rasveta).

Dodavanje hemijskih sredstava (po dozimetru proizvodjača - sprečava nastanak - taloženje kamenca i zelenih algi), omogućava nesmetan rad instalirane opreme (vodene pumpe i podvodna rasveta).


Redovno održavanje - pred zimu

Deinstalacija (vađenje) pumpi i rasvete koje su ugrađene u objekte (kako bi se sprečilo eventualno zamrzavanje vode u opremi ako dubina objekta ne prelazi ~ 50cm. Dovoljno je da sa pumpi otkačite prikačena creva i mlaznice, obezbedite isticanje vode iz njih, a zatim ih stavite u običnu "najlonsku" kesicu i položite pored objekta kako bi se na proleće ponovo i jednostavno postavile u objekat. Nije ih potrebno "skidati" sa el. instalacije, ali ako želite, možete to učiniti. Takođe je nepotrebno iscrpeti vodu ili prekrivati objekat.


Redovno održavanje - na proleće

Odstranjivanje mehaničkih nečistoća i prljave vode (opalog lisća i ostalog taloga nakupljenog tokom zimskog perioda) iz objekta.

Instalacija (vraćanje) pumpi i rasvete koje su ugrađene u objekte (postaviti opremu na njihovo mesto, pumpe prikačiti na creva i vratiti mlaznice na pumpe).

Nalivanje čiste vode u objekat i puštanje u rad.


Vanredno održavanje - leti

Odstranjivanje mehaničkih nečistoća (zelenih algi i ostalog taloga) iz objekta ili iz ugrađenih mehaničkih filtera.

Odstranjivanje (čiscenje) opreme od kamenca (isključivo ako nisu korišćena potrebna hemijska sredstva).

Potreba za vanrednim održavanjem je isključivo posledica neblagovremenog i neredovnog održavanja. Preporučujemo redovno održavanje koje će Vam oduzeti minimum truda i vremena.


Na sledećim fotografijama je prikazano rasklapanje vodene pumpe koja nije adekvatno održavana i koju je potrebno mehanički očistiti od naslaga kamenca, uz korišćenje hemijskih sredstava za rastvaranje istog.

vodena pumpa
vodena pumpa

PRETVORITE VAŠU VIZIJU U STVARNOST,

ZAKAŽITE KONSULTACIJE VEĆ DANAS !


Everris         Osmocote LandscaperPro Pedrollo         Firestone         Hunter